Owoce śliwy tarniny zerwane pod koniec listopada (po kilkudniowych mrozach), będą idealne do przygotowania nalewki z tarniny. Przemrożona śliwa tarnina jest smaczniejsza i łatwiej jest taki owoc oddzielić od pestki.
Przepis na nalewkę z tarniny
Potrzebujemy:
- 1 kg przemrożonych owoców śliwy tarniny,
- ok. 70 dag cukru,
- 10-15 dag suszonych śliwek,
- 1 l spirytusu 94% (nalewka wyjdzie mocna) lub 1 l wódki min. 40% (nalewka będzie słaba),
- dodatki: sok z cytryny, cynamon, wanilia, goździki.
Przygotowanie nalewki z tarniny:
1. W dużym szklanym naczyniu a najlepiej w słoju należy ułożyć warstwami owoce, przesypując cukrem i dodając suszone śliwki.
2. Następnie należy odstawić słój na około 2-3 tygodnie i obserwować czy nie zachodzi fermentacja. Jeśli owoce zaczną fermentować, to trzeba wstawić słój do lodówki.
3. Po 2-3 tyg. należy oddzielić sok i zalać go alkoholem a następnie ponownie odstawić.
4. Owoce, które zostały po oddzieleniu soku trzeba zalać ponownie alkoholem i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie należy ponownie odcedzić owoce i oddzielić zalewę.
5. Otrzymaną zalewę trzeba wymieszać z sokiem i doprawić wanilią, cynamonem, sokiem z cytryny i goździkami.
…i nalewka z tarniny gotowa.