Warto docenić nieocenioną kapustę kiszoną  !

Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca. Zalety kapusty kiszonej dostrzegł już Hipokrates. Dziś kupując ją w sklepie wybierajmy tę sprzedawaną z beczki – zachowuje najwięcej cennych dla zdrowia składników.

Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, A i E. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników. Bogata jest też w związki manganu, cynku, wapnia, potasu, żelaza i siarki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wytworzony w trakcie fermentacji kwas mlekowy ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy. Sok z kiszonej kapusty jest lekarstwem na dolegliwości przewodu moczowego, układu oddychania i jelit.

Sok z kapusty kiszonej pobudzający układ trawienny, bogaty w witaminy i związki mineralne, jest chętnie stosowanym lekiem na kaca

 

KAP_2_DUZ

Kwaszona kapusta jest tanim a jakże wspaniałym środkiem kosmetycznym! Piękne paryżanki raczą  nią często i regularnie nie tylko swój żołądek , lecz również swoją cerę.

Paryskie maseczki z beczki dębowej!

Na maseczkę potrzeba zaledwie 100 g kapusty. Po dokładnym oczyszczeniu twarzy i szyi , okłada się te części ciała obficie kapustą. Po 15-20 minutach usunąć kapustę i opłukać twarz oraz szyję zimną wodą. A potem zdumienie ogarnia , kiedy spojrzy się do lustra : twarz będzie miała młodzieńczy , świeży wygląd.